Gulf 5251

Wolf House Productions & PhD Gabriel Pascariu, Romania

Ehdotuksen ansioksi on luettava hallittu maltillisuus, jolla koko suunnittelutehtävää on lähestytty. Lopputuloksena syntyy perusrakenteeltaan hyvin Mikkelin mittakaavaa ja realiteetteja ymmärtävä suunnitelma. Ideointi pidättäytyy kuitenkin turhan kiinteästi arkirealismista ja siitä jääpä uupumaan kaikkinainen innovatiivisuuden ja uuden löytämisen innoitus.

Osa-alueet ovat arkkitehtoniselta ja kaupunkirakenteelliselta lähestymistavaltaan hyvin toistensa kaltaisia. Erilaisuus osa-alueiden välille on luotu mielenkiintoisella tavalla erilaisin ja selkeästi profiloiduin lähestymistavoin ekologisiin ratkaisuihin: Satamalahti löytyy ekologisuuden tiiveyden, Lokkilutakko bioratkaisujen, Puhdistamon alue yhteisöllisen osallistamisen ja Paukkulanranta hiilivapaiden ratkaisujen avulla. Ekologisen lähestymisen laaja-alaisuus kasvillisuuden käytöstä ruoantuotantoon asti on kilpailun parhaimmistoa.

Julkista kaupunkitilaa ja viherverkostoa ei ole kehitelty erityisen kiinnostavasti. Keskeinen satama-aukio on mittakaavaltaan huima eikä saavuta tilallista tai toiminnallista perustetta ehdotuksen muusta ratkaisusta. Ehdotus on tältä osin kuitenkin kehitettävissä. Liikenteen ja pysäköinnin tilojen jäsentelyt eivät sisällä olennaisia virheitä, mutta ovat ehdotuksessa jääneet keskeneräisiksi.

Arkkitehtuuriltaan kiinnostava, mutta ei yliampuva tiedekeskus on sijoitettu rakenteeseen ja maisemaan taitavasti. Tällaisella ratkaisulla on hyvinkin mahdollista tavoittaa keskukselta toivottu matkailullinen ja imagollinen vetovoima.

 

Tekstit: Satamalahden kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun arvostelupöytäkirja

TUTUSTU
KILPAILU-EHDOTUKSEEN

(.pdf) Lataaminen voi kestää useamman minuutin.